2008年9月1日 星期一

丫!!!

丫!!!
我依世人都未試過咁重呀!好想打爛個磅呀!

睇埋BMI仲大鑊,係22.4!再行上一步,就係肥胖的深淵。

我有個做物理治療既靚太朋友同我講:「xx磅?我有左既時候先至有咁重!」

吓!兩個人加埋先至咁重?我當然發晒癲打左靚太一身啦,喂,聽講我係做文職,唔係好似佢咁日日都係體力勞動嫁喎!

唉,靚太教過無數咁多個減肥班,學佢話齋,減肥無shortcut,只有平衡:均衡飲食、運動、戒左d壞習慣。

唉,自己的健康自己負責,肥胖=不健康。


P.S.致各位Under-weight既美少女:姐姐係因為BMI就快超標先至話自己肥嫁,你地要計清楚自己個BMI先,千祈唔好郁d就食肉減肥呀!

11 則留言:

Yun 提到...

咦﹐又來玩呢個啊。好在我仲未超姐﹗ :p

係啊﹗我今日見到間鋪叫「SAMSARA」啊﹗﹗﹗

獅子皇 提到...

哇‧‧‧我竟然係 24 呀,好驚呀!

不過我其實唔知自己有幾高既‧‧‧但係都係要食少 D 野先得囉。

〝Samsara〞究竟真係姐姐你既英文名,定係真係如字典入面既解釋呢?因為見你都好似幾信佛教咁喎。

Samsara 提到...

小雲:我係22.4,要22.9先叫超標...0.5就係0.5,你諗奧運差0.5就係金同銀既分別。不過,我係唔會比自己超標既,太多人一失守就兵敗如山倒啦,我唔要做大肥婆呀!

我呢,前個禮拜都去南丫島睇雲...D雲行得好快呀!


獅子哥哥:你已經Overweight啦!快d做運動呀,同埋唔好食咁多肥膩野呀!

原來你唔知嫁,samsara係巴利文,生死輪迴咁解...我仇家太多,依個係筆名...又,巴利文中係無m音既,在巴利文中亦都應該在m上名加一點...samsara既正確讀音係sang-sara。

k1 提到...

BMI唔係咁準架咋, 睇埋脂肪比例先知係咪過重.

Samsara 提到...

k1...tks!不過,除左大隻佬之外(因為muscle重過脂肪好多),BMI應該都仲準確。

其實又駛乜d咁fancy既脂肪計呀,你度下腰圍都已經知道自己駛唔駛減。

Samsara 提到...

仲有一個「腳趾測試」:企直向下望,如果你見唔到自己既腳趾,就...

獅子皇 提到...

哈哈哈‧‧‧我之前用網上字典查過,知道 Samsara 係解輪迴,不過係唔知呢個會唔會真係你個名嘛,因為字呢樣野係識唔哂嘛。咁呢個字係〝Sang-沙拿〞定係〝Sang-沙華〞?

我都知自己已經超重架喇,但係有 D 野又好難忍口。有幾樣野我真係忍唔到,例如可樂、啱啱個星期六去左 Outback 同人食生日飯,你知 D 美式餐廳食既野係幾大份量架喇,我仲叫左杯可樂,好似 Re-fill 左三次我都清哂,有個 Friend 仲笑我話你飲咁多可樂又唔見你肥喎,食完飯仲去左酒吧飲啤酒,可能一晚已經食左幾日既熱量落肚。我而家已經轉左飲 Zero 架喇,唔好迫我喇。

小女子 提到...

減肥 ... 減完又肥 ...
我一向唔信 BMI ... 條數太簡單黎 ...

seikomatic 提到...

師妹,

You're what you eat 真系明言至理。

食得飯多似舊飯,食完麵飽變蛋散。

食得豬多變聰明,食得牛多.....

Samsara 提到...

獅子哥哥:係Sa-ng-sa-ra...真係R音。

你飲三杯Outback既可樂再隊啤??嘩,你有冇成晚去toliet?

嗯,我諗要成功一定唔可以有d太難為自己既改變,所以我唔會戒咖啡唔會戒可樂,只會飲少d,咁我明知飯咖啡係會唔舒服同埋訓唔著,未要控制自己囉...見到自己既豬腩肉越來越厚,未要做運動囉!

又又,代糖仲衰過真糖呀,可能可以引致好多病嫁...你不如照飲Classic Coke,但係一定要玻璃瓶既,咁就可以飲少d啦...要玻璃瓶既先好味!

小女子妹妹:我呢,未試過減肥嫁其實,只會講下咁,今次呢,我係來真的!

大師:我在度諗,植物呢,就係靠光合作用來制造carbohydrates...咁我食生菜,咪係食光囉!我要d金黃色既光。

blog marketing 提到...

飞龙搬家公司,是一家专业性北京搬家公司,企业诚信,员工搬运专业,是北京搬家公司行业的后起新秀,公司长期为搬家免费纸箱。欢迎重询!
公兴上海搬场公司是经工商,税务,交通部注册的一家专业性的上海搬家公司,诚实信誉,工作细心,服务热情;为上海搬场,上海搬家的企业,如有需求,敬请垂询本搬场公司
海胜数码快印有限公司,致力于数码印刷,诚实信誉,实力雄厚,技术专业,设备先进,设计新颖,是北京数码印刷行业中新秀一支,愿做北京数码快印需求者的忠诚合作伙伴!
佳佳乐月嫂服务中心,精心提供月嫂服务,育儿嫂服务,育婴师服务,本中心月嫂,育儿嫂,育婴师,均通过健康体验,经过严格培训,持
证上岗.
华夏国际机票预定中心,全程代销各航机票
,特价机票,北京特价国际机票,留学生机票,打折机票,打折的价格,增值的服务
, 国际机票预订中心精心哈护你的远航!
星云科技,诚信于教育;研究出电子起电机,语音室,语言实验
,数字探究实验室,数字化实验室,探究实验室,系列探究实验配套设施,望广大院校前来考察!
北凝科技,废汽,余热回收,热力除氧改造,凝结水
治理专家,其推出的,定连排,烟囱余热回收器,乏汽回收,低位热力除氧器,凝结水回收器,冷凝水,
等系列产品.
北京防水堵漏公司、专业承接防水
防水堵漏地下室防水地下室堵漏北京防水北京防水堵漏北京防水公司北京防水网.防水堵漏专家! 工作心细,滴水不漏!
 北京爱福石材养护有限公司是专业从事石材翻新,石材结晶,石材护理,石材清洗,石材养护的企业,专业提供:石材翻新,石材结晶,石材清洗,石材护理,石材养护,石材无缝处理,石材防护,石材防滑,石材病症预防处理,石材修补,石材日常保养等业务.服务专线010-82922015